tongentaal
                     home | Karel en Elisabeth | Gideon en Catherine | Zendings History | Getuigenissen | Cursussen | Boeken | Contact


Verslag Suriname reis 6-18 oktober 2011

 Fascinerend en indrukwekkend, steeds weer verrassend, warm, aangenaam, hartelijk, kleurrijk, vrolijk, levendig…..

GideonYvonneDit zijn enkele uitdrukkingen die in mij opkomen als ik aan Suriname denk…..Een buitengewoon creatief en expressief volk, met vele muzikaal begaafde personen, artiesten van de bovenste plank, een zingende gemeenschap. Daarin belandden wij, mijn zoon Gideon en ik, op 6 oktober 2011.

We werden opgehaald door onze gastheren, het Bestuur van Stromen van Kracht, die ons uitgenodigd hadden voor het grote Feest ter  ere van het jubileum ‘50 jaar Volle Evangelie Stromen van Kracht’.

En Feest zou het worden…..

 We werden hartelijk welkom geheten en gebracht naar een mooi huis waar wij al die tijd zouden wonen. Verrast door allerlei heerlijkheden op de tafel en in de ijskast, bespraken we het programma voor de komende feestweek. Zelfs het menu werd besproken.

Bestuur van Stromen van Kracht Suriname.

Pastor Blackson DennisJorena Claver Karijokromo
Pastor Purcy Blackson, Dennis en Jorena Atmowirono, Iwan en Chan Claver, Robbert en Kartini Karijokromo.

Zr. Jorena had de bijzondere opdracht ons natje en droogje te verzorgen en deed dat voortreffelijk met zoveel liefde. Het lekkerste fruit stond voor ons klaar, papaja en  pompelmoes van Br.Purcy’s boom, allerlei drinken en etenswaar, teveel om op te noemen.

Voor Gideon ging een nieuwe wereld open….

De volgende dag, vrijdagmorgen, hebben we in de stad gewandeld en de vele prachtige sprekende zwarte en bruine gezichten in ons opgenomen. Suriname met z’n diverse etnische bevolkingsgroepen, de Creolen, de Chinezen, de Javanen, de Boslandcreolen en de Indianen. Allemaal zo uniek met eigen cultuur en klederdrachten. In sommige gezichten lees je een mix van de inheemse bevolking, nog weer mooier dan mooi.

 De Joodse emigratie destijds in 1600 heeft Suriname een ‘boost’ gegeven. Doordat Suriname haar deuren opende voor de Joodse gemeenschap, die elders in de wereld uitgespuwd werd, o.a. door Spanje en Portugal, heeft Suriname de zegen binnengehaald, die God beloofd in Genesis 12. “Wie Israel zegent, wordt gezegend”. Dit is bewust en onbewust een onderliggende zegen voor het land.

 Vrijdagavond werden we opgehaald voor een bijzondere dienst in Thalia, waar een toneel/theater stuk, een musical, over de begintijd van Stromen van Kracht werd uitgebeeld door de gemeente Stromen van Kracht. We zongen voorafgaand de oude bekende koortjes en liederen die mijn schoonouders zongen en die ik begeleidde op de piano in Thalia.

In de musical werd de rol van ‘Vader Karel’ gespeeld door een mooie lange creoolse man (een piloot in opleiding), die zich voorstelde als Karel Hoekendijk. Onze herinneringen werden levend zichtbaar uitgespeeld in drama op het podium van Thalia. Het wel en wee van die tijd, de bijzondere opwekkingsdiensten, de verwachting van mensen, de wonderen, maar ook de tegenstand vanuit de kerken werd op humoristische wijze ten tonele gebracht. Er werd veel gelachen, misschien nog het meest door mijzelf.

 Er was veel werk aan vooraf gegaan, kerkdeuren en ramen werden getimmerd en geschilderd om als achterwand dienst te doen, het podium van Thalia werd in deel 3 omgetoverd in een echt kerkgebouw. De gehele avond is opgenomen en zal de DVD lange tijd in omloop blijven om de geschiedenis van TOEN te herhalen

 Zaterdagmorgen  werden we opgehaald en gebracht naar het Stromen van Kracht gebouw in de Dr. Nassylaan, waar voorgangers van diverse gemeenten waren uitgenodigd om kennis te maken met mijn zoon Gideon, de 4e generatie prediker. Men wilde graag de kleinzoon ontmoeten van Karel Hoekendijk, die wel de apostel voor Suriname wordt genoemd.

Het werd een interessante ontmoeting. Yvonne heeft eerst enkele historische feiten doorgegeven en vervolgens Gideon geïntroduceerd.

Gideon sprak over de bedieningen om Gemeente / Kerk te zijn in en buiten het kerkgebouw,. Over het Koninkrijk Gods en het zoonschap van de gelovige. Hij legde de nadruk op de apostolische bediening die belangrijk is voor de ontplooiing van iedere gemeente en voor alle bedieningen.

Hierna volgde een interessante vraag en antwoord sessie.


Zondag 9 oktober 2011 Lob Makandra

LobMakandra 

Zondagmorgen waren we te gast op LOB MAKANDRA, waar Sila ons opwachtte, terwijl de dienst reeds begonnen was met enthousiaste lofprijzing o.l.v. Gloria.

SilaSila liet een stukje zijn van de Thalia-DVD , een opname uit 1961/1962 die wij hadden meegebracht en sprak daarbij de ondertiteling uit.

Nadat Yvonne een korte groet had gegeven, preekte Gideon zijn eerste Nederlandse preek. Dat deed hij voortreffelijk! Wonend in N.Z. is zijn spreek- en preektaal engels. Hij sprak over het Koninkrijk Gods, het uitwerken van Jezus volbrachte werk door de gemeente hier op aarde. Heaven invades earth!

 


wout We hebben genoten van een heerlijke Indonesische maaltijd genoten, ontmoetten aan tafel ook Br.Wout van de Bor, die ontroerd was bij het zien van de gelijkenis van Frans in Gideon. Daarna hebben we het graf van Roy bezocht, terugdenkend aan de vele mooie herinneringen.

 ’s Avonds werden de opgehaald door Steven Remey, voorganger van LOGOS International, Gemeente van wijlen Zr. Detta Hewitt.

De lofprijzing duurde zeker anderhalf uur, heel bijzonder! Nadat Yvonne een kort woord gesproken had, introduceerde zij Gideon, die z’n hart uitpredikte nu hij in het Engels kon spreken.

De bediening was bijzonder, we hebben de mensen gezalfd met olie en later ook nog bedieningen vrijgezet. Inpartation! Een krachtige zalving kwam vrij toen Steven met zijn oudsten bad voor Gideon en Gideon bad voor Steven.


Maandag 10 oktober
boottochtMaandag 10 oktober werden we ’s morgens vroeg opgehaald voor de boottrip op de Commewijne-rivier. We waren met 12 personen incl Br.Blackson, die dit uitje ter ere van het feest op mijn verzoek had georganiseerd.

Onder de prachtige Wijdenboschbrug door, de trots van Suriname, voeren we vanuit de  Suriname-rivier naar Commewijne-rivier en bezochten daar enkele plantages. Op één van die prachtige  plantages “Vredeburg”,waar de huizen in bijzondere stijl hersteld waren dronken wij iets en belden vanuit onze hangmat met Francis in Nederland. We zagen een kleine krokodil en een schildpad op de plantage “Werk en Rust”; we kwamen erachter dat niet alleen de dieren rusten, maar ook de meeste bewoners.

Op het water varend zongen we veel oude bekende liederen en koortjes en zagen tot onze verrassing enkele dolfijnen flipperen…..

Zr. Jorena en Zr. Nolda verrasten ons onderweg  met een heerlijke rotti-maaltijd, het ontbrak ons aan niets. Gado bung!


Dinsdag 11 oktober 2011 Georgetown Gyuana

Dinsdag 11 oktober begon onze reis naar Guyana om 6.00 uur in de morgen. Denny bracht ons naar het kleine vliegveld GUM AIR. Het was er opvallend druk, we zagen veel mannen met weekend tassen wachten op hun vliegtuig, die hen zou brengen naar het binnenland, waar een nieuwe goudader was ontdekt. Van heinde en ver waren ze toegestroomd, uit Brazilie, Guyana, Venezuela enz. In het oerwoud zijn diverse kampementen waar deze mannen verblijven en hun natje en droogje kunnen vinden, plus vertier…

Het was de ´talk of the Town´, er werd zelfs een 3daagse conferentie in Paramaribo gehouden met diverse onderwerpen over de goudverwerking. Mogen we kwik gebruiken in de goud- verwerking of niet?

Allemaal vragen, wij besloten maar bij onze opdracht te blijven, Jezus zei immers `Komt koopt van Mij goud en zilver.

Het deed me herinneren aan de boottocht die Frans maakte in 1963 op de Cayuni-rivier, waar hij met een koopman mocht meevaren naar onbekende indianenstammen in het binnenland van Guyana. Hij vond zelf een heel mooi klompje goud, wat hij mij trots overhandigde bij thuiskomst. Ook had hij Indianen ontmoet, het Evangelie had hen nog niet bereikt, wel Heineken Bier…

 In een Chessna voor 12 personen vlogen wij over de eindeloze vlakten van het Surinaamse oerwoud, ondoordringbare regenwouden. Wij voelden ons veilig, zaten achter de piloot en verheugden ons op het weerzien met Dennis Hilliman.

De ontmoeting in Georgetown was allerhartelijkst in het Tower-Hotel, waar wij in 1962 enkele maanden verbleven op een zolderkamertje in afwachting van onze terugkeer naar Suriname, die echter niet kwam. God had andere bedoelingen.

Nu zaten wij daar met gedachten in het verleden, dronken langs de weg sap uit een kokosnoot en gingen onderweg naar Skeldon/Springlands, waar men ons opwachtte bij de kerk. Paul en Claudette Richardson zijn na het overlijden van Pastor David Richardson de officiële voorgangers van de Gemeente ‘Streams of Power’ geworden.

Het werd een blij weerzien! Onderweg had Dennis ons verhalen verteld die beschreven staan in de 3 Guyana’s, maar dit opnieuw te horen uit de mond van één van onze medewerker van destijds, maakte het verleden zo reëel. Inderdaad, wij waren tot 3 keer ontsnapt aan de dood! En dat Gideon geboren is mag een wonder heten na alles was gebeurde in het Corentijn-district.

Voor Gideon leek het onwerkelijk, te wandelen in het land waar hij geboren is, nadat wij uit Suriname vertrokken moesten….Hier op het strand was hij opgedragen aan de Heer door deze Dennis Hilliman, nu 75 jr. oud.

We hadden een blije dienst in het kerkgebouw, dat Frans destijds gebouwd heeft. Enkele mensen uit die tijd waren nog in leven. De Heer zij geprezen voor het werk wat Hij deed en doet in dit vergeten gebied van Guyana.

 De volgende morgen reden wij terug naar Georgetown, een tocht van ongeveer 4 uur.

Vervolgens hebben we gewandeld in Georgetown, de hoofdstad van Guyana, er waren geen blanken te bekennen. Ik herinner me het gevoel van onveiligheid toen Frans en ik het land verlieten. (Brits) Guyana is lange tijd communistisch geweest en de geest van die overheersing is nog steeds voelbaar door het Nationaal Socialisme.

De volgende morgen vertrokken we weer naar Suriname waar onze trouwe chauffeur Denny ons opwachtte, na uren van vertraging.

 Vrijdagmorgen ben ik vroeg opgestaan om mij voor te bereiden op mijn toespraak voor de Esther-vrouwendienst die om 19.00 uur zou beginnen.

Ik heb mij geconcentreerd op het drie woorden uit het thema van de feestweek:


Zaterdag 15 oktober Thalia ‘FEEST , 50 JAAR, VOLLE EVANGELIE’

Bij aankomst in de Stromen van Kracht Gemeente aan de Dr. Nassylaan stonden er al groepjes vrouwen te wachten. Ze kwamen met verwachting…

Er werd enthousiast gezongen bij een kleine keyboard, de vrouwen waren bijeen gekomen uit diverse gemeenten en toen ik begon te spreken was de zaal VOL. Bijzonder was het feit dat het 50 jarig feest van het Volle Evangelie Suriname midden in het Loofhuttenfeest werd gevierd. Dat gaf er een extra dimensie aan.

We hebben samen hardop én gelovig een proclamatie met Bijbelteksten uitgesproken die ik had meegebracht over ‘Mijn Identiteit in Christus’.

Daarna mochten wij (Gideon en ik) met veel vrouwen bidden voor een nieuwe zalving. Er was groot geloof en ik zal mij niet verbazen als er verhalen de ronde doen i.v.m. Gods ingrijpen die avond.

Zaterdagavond 15 oktober Feestavond in Theater Thalia

thaliafeestZaterdagavond was daar de lang verwachte Feestavond in Thalia, met veel genodigde gasten, incl. regeringsvertegenwoordigers (o.a. namens de Minister van Binnenlandse Zaken) voorgangers en leidinggevenden van gemeenten enz.

Gloria had de mooie taak om het programma aan elkaar te praten.

Ik heb een korte toespraak mogen geven en sprak over de pioniersgeest en over het ontroerende moment om Thalia weer binnen te stappen, waar het allemaal begon. …

Meer dan 230 gemeenten zijn voortgekomen uit de Opwekking van toen en tussen de 30.000 en 40.000 gelovigen worden vandaag geteld. De pioniers van Suriname zijn ermee door gegaan. Ik vroeg een applaus tot slot voor de God der Eeuwen, de Koning der Koningen, die Suriname heeft bezocht, het was Zijn tijd en Zijn werk. Hij stuurde een eenvoudige dienstknecht uit Nederland met een boodschap van redding en genezing. Het volk reageerde hierop met hart en ziel en wonderen en tekenen volgden de boodschap. Niets en niemand kon het werk van Gods Geest stoppen. Ook niet toen ons de toegang tot het land werd ontzegd en wij Suriname moesten verlaten. Het bewijs was die avond duidelijk zichtbaar.

Vervolgens werd Gideon naar het podium geroepen en voorgesteld. Hij sprak over de geestelijke erfenis van zijn opa Karel en zijn vader Frans en verwonderde zich voortdurend over de vruchten van het Koninkrijk Gods, de boodschap die nog steeds werkt.

LachmanWout van den Bor sprak een kort woord over eenheid en tenslotte eindigde Br. Purcy Blackson met een korte geschiedenis van 50 jaar Stromen van Kracht Suriname. Hij noemde bij name de verschillende voorgangers en eerde daarbij Br. Lachman (bijna 90 jr.) en vroeg hem te danken.

(Br. Wenzel en Zr. Louise Lachman)


gideonStevemeyer blackson
vlnr- Gideon Hoekendijk, Wout van der Bor, Pastor Purcy Blackson.

U kunt de hele dienst zien op youtube.


16 oktober 2011
Gebouw Stromen van KrachtZondagmorgen 16 oktober werden wij opgehaald voor de dienst in de Stromen van Kracht Gemeente. Het werd een groot feest, waarin wij allen participeerden, Yvonne en Gideon, Wouter v.d. Bor en ten slotte Br. Purcy die een goede boodschap gaf.

De mannensamenzang en dans werd zeer geapprecieerd, Gideon ging achter het drumstel zitten onder gejuich van de mannen en speelde z’n hart uit met CELEBRATE JESUS CELEBRATE.


Gideon drumtDe feestelijke dienst duurde tot ongeveer 14.30 uur, waarna we verwend werden met heerlijke snacks en drinken.

 ’s Avonds hebben wij het Bestuur van Stromen van Kracht uitgenodigd om samen met hun vrouwen en Br. Jan Mulder, met ons te dineren in een gerenommeerd Chinees restaurant.

Ik heb officieel het Bestuur bedankt voor de bijzondere gastvrijheid die Gideon en ik hebben genoten, het mooie appartement waar wij mochten verblijven, de hartelijke verzorging door diverse broeders en zusters.

Maandag 17 oktober moest een rustdag worden, maar werd een dag vol mannenkoorontmoetingen met diverse voorgangers met wie wij een jarenlange band hebben opgebouwd. 

(het mannenkoor van Stromen van kracht)

Het waren hartelijke ontmoetingen met herinneringen uit het verleden.

Die avond namen wij in gedachten al afscheid van ons geliefd Suriname, we stonden onder de palmen met het fascinerende licht van de volle maan. Die dag hebben we veel gebeden met en voor de leiders van Suriname en hopen zo de Here wil weer terugte komen.

Dinsdag 18 oktober hebben we nog een korte wandeling gemaakt naar Fort Zeelandia, bezochten de beroemde Palmentuin met zijn prachtige koningspalmen, hebben even gezeten op een bankje aan de Suriname rivier, overdenkend de grote daden Gods. We stonden bij het monument van Suriname´s premier Pengel en herinnerden zijn uitspraken. Op de dag dat mijn schoonvader weer voor het eerst Suriname mocht betreden werd deze president naar zijn graf gedragen. Een rouwstoet vulde de stad Paramaribo.

Maar voor de gelovigen werden het dagen van grote vreugde.

Het afscheid van onze vrienden kwam dichterbij. De volgende dag zouden we deze heerlijke  warme vochtige tropentemperatuur moeten verwisselen voor de Hollandse vrieskou.

(Hieronder 3 Stromen van Kracht bladen die meerendeel over de opwekking in Suriname gaan.)

SvK94  StromenvanKracht95 Svkblad96-97
  Stromenvankracht bladen nr. 94 tot 97

maar deze tijd te mogen beleven, samen met mijn zoon Gideon,  was een geschenk uit de hemel. Te mogen wandelen in de erfenis van de Opwekking uit 1961/ 1962 en te mogen zien welke vruchten het voor de Here heeft opgebracht is een ongekende vreugde. We sloten een bijzondere tijd af. Er werd opnieuw geschiedenis geschreven, nu met mijn zoon Gideon.

 

Yvonne Hoekendijk

Thalia Film 1961 -1962


Wout van den Bor †

woutOnze Broeder Wout van den Bor is maandag 24 oktober op 74 jarige leeftijd overleden. Ons medeleven gaat uit naar Diny en de kinderen.
Wout en Diny hebben 15 jaar mogen dienen in de Stromen van Kracht gemeente te Suriname.

Br Wout en Zuster Diny van der Bor kwamen op 1 oktober 1970 samen met hun kinderen arriette, Netty en Marc, in Suriname aan, om het gemeentewerk in "Stromen van Kracht" verder gestalte te geven als repectievelijk Voorganger en Zangdienstleidster. Br Wout, zoals hij bij vele bekend staat, heeft zich niet alleen verdienstelijk gemaakt als Voorganger, maar heeft zelf ook enkele Bijbelcursussen op verschillende tijdstippen in Suriname verzorgd, en heeft zich doen kennen als een kundig Bijbelleraar in en buiten Suriname.

DinyenWoutBr Wout genoot ook bekendheid door het T.V.-programma "De Stem van het Volle Evangelie", in samenwerking met de Gemeente "Gods Bazuin" en "Pinksterzending Suriname" één keer per maand via de S.T.V.S. Geassisteerd door zijn echtgenote Diny verzorgde hij ook het veel beluisterde radioprogramma "Daar zijn geen grenzen aan Jezus macht", via Radio Apintie. Onder zijn leiding werden enkele kergebouwen opgezet buiten Paramaribo, o.a. in Albina in het district Marowijne en te Domburg in het district Wanica. Ook is onder zijn leiding door de Gemeente een terrein gekocht aan de Dr. J.F. Nassylaan 63, ter voorbereiding van de bouw van het huidige kergebouw. De softbar "The Open Gate" aan de Grote Hofstraat, die op 25 maart 1977 werd geopend, was ook één van zijn initiatieven.

wout"The Open Gate" diende als ontmoetingsplaats voor jongeren, die voorbijgangers uitnodigden binnen te komen; op eenvoudige wijze werd dan het Evangelie aan hen doorgeven. Gedurende 15 jaren heeft Br Wout van den Bor zijn krachten gegeven als Voorganger/Evangelist en Bijbelleraar in Suriname. In het jaar 1985 keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland, waar hij zijn bijzondere bediening als Bijbelleraar voortzet in verschillende gemeenten.
woutDat hij zijn hart verpand heeft aan Suriname, was te merken aan zijn geregelde bezoeken aan Suriname de afgelopen jaren, o.a. om Bijbelseminars te verzorgen. Vermeldenswaardig is, dat hij in maar 2007 speciaal naar Suriname kwam, om zijn 70ste geboortedag met vrienden in Suriname te herdenken.


Wout en Diny van den Bor in hun studio op de zolder van hun Puttense woning. Met deze apparatuur verzorgde het echtpaar wekelijks radio-uitzendingen voor Suriname en de Antillen

Overlijdenskaart Wout van den Bor

© Stromen van kracht 2011.